Prečo ženy milujú vysoké podpätky?

Sú fenomén. Zmenšujú chodidlo, predlžujú postavu a ženy v nich vyzerajú sexy. Je to paradox, kupujeme biopotraviny, športujeme a potom si zdravie ničíme tým, že každé ráno súkame nohy do týchto nepohodlných topánok. Prečo?

Stretla som na ulici známu - kaderníčku. Ponáhľala sa do práce v lodičkách na podpätku tak vysokom, že sotva stála. Keď som prehodila čosi o tom, že moje tenisky sú rozhodne pohodlnejšie, ostro zaprotestovala. „O pohodlnosť vôbec nejde. Som malá a trochu silnejšia, tieto topánky mi pridávajú pár centimetrov navyše a zoštíhľujú. Tiež ma nútia nehrbiť sa a chodiť vzpriamene, to sú ďalšie centimetre. Toto tenisky nedokážu,“ povedala.

Áno, kamarátka, hovorila som si v duchu, ty sa v práci prezuješ do pohodlného, ale ja by som v topánkach s podpätkami musela behať po schôdzkach celý deň. A to je v pražských uliciach niečo nemysliteľné. Nie že by som si v takých topánkach nepripadala viac sexi, ale zatiaľ u mňa víťazí pohodlnosť. Čo na to iné ženy? „V topánkach na podpätku sa cítim zvodne, žiadostivo, sebavedome.

Teraz s bábätkom ich však nosím skôr výnimočne, sústrediť sa na kočík na pražskej dlažbe a zároveň kontrolovať podpätky je dosť náročné. Teraz preferujem komfort a prirodzenosť, s dieťaťom si chcem jednoducho užiť pohodu. Topánky na podpätku si beriem párkrát do roka, keď idem na zaujímavú schôdzku alebo do divadla. Potom vyberám skôr strednú a väčšiu výšku podpätku a naozaj si to vychutnávam,“ hovorí tridsaťdvaročná Jitka. „V topánkach na podpätku si síce pripadám sexi, ale nosím ich iba pri zvláštnych príležitostiach.

 

Pri bežnom nosení sa im skôr vyhýbam, pretože aj bez nich bývam pri svojej výške 178 cm najvyšší človek v električke a nerada sa dívam mužom zhora na plešinu,“ usmieva sa dvadsaťtriročná Zuzana. Pre niektoré ženy sú vysoké podpätky skôr nutným zlom, ktoré pretrpia kvôli zamestnaniu. Ku kostýmu jednoducho nemôžu mať botasky, takže pohodlnosť ide stranou. „Očakávajú sa pri mojej práci, preto sa snažím starostlivo vyberať. Na bežné schôdzky volím podpätky nižšie, zhruba okolo piatich centimetrov, vyššie nosím iba vtedy, ak je to nevyhnutné vzhľadom na spoločenskú situáciu,“ priznáva dvadsaťosemročná PR manažérka Helena. Tento rok podľa nej nie je výber veľmi zložitý. Obchody sú preplnené topánkami rôznych tvarov a výšok, stačí si len vybrať.

Prečo? Kvôli mužom!

„Fenomén vysokých podpätkov rozhodne súvisí s mužmi. Ženy ich nosia jednoducho preto, že sa chcú páčiť, a mužom sa naozaj páčia,“ tvrdí psychologička Ľudmila Stehlíková. A má pravdu. Nech sa vo svojom okolí spýtate akéhokoľvek muža, ženy v topánkach na podpätku si vraj všimne vždycky. Zato keď ide v teniskách, často akoby ani nebola... „Neviete si predstaviť, čo s mužom robí pohľad na vzpriamenú ženu s vypnutými prsiami a krútiacim sa zadkom. To by som musel byť slepý, aby som to nevidel,“ hovorí dvadsaťšesťročný študent Zdeněk. V tom sú podpätky mocné. Nech chceme alebo nie, nútia nás nehrbiť sa. Tým pochopiteľne vyniknú prsia, a pretože nedovoľujú chodiť príliš rýchlo, chôdza je zrazu ladnejšia vrátane pohojdávania bokov.

„V takých topánkach ženy zmenia svoje ťažisko takmer o 25 %. Zvýraznia tým ženské proporcie, ktoré muži podvedome vnímajú, pretože sú dôležité z hľadiska hodnotenia ženskej atraktivity,“ hovorí sexuologička Laura Janáčková. Atraktivitu okrem iného určuje vyvážený pomer pása a bokov, ktorý informuje mužov o ženskej plodnosti a tiež o tom, že žena práve nie je tehotná. „Ukazovateľ WHR (Waist Hip Ratio) by mal byť v ideálnom prípade okolo 0,66-0,7 a s váhou nemá nič spoločné. U dievčat pred pubertou, ktoré ešte nemajú reprodukčné schopnosti a nemajú boky, sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 0,85-1.

Podobné je to u starších žien, ktoré prestávajú byť plodné, strácajú pás a WHR sa tak znovu blíži číslu 1,“ vysvetľuje Laura Janáčková. Akú to má súvislosť s podpätkami? Pri mužskom vnímaní atraktivity nezáleží toľko na tom, ako sú ženy štíhle, ale skôr na ženských krivkách. A podpätky ich dokážu správne upraviť. „Navyše predlžujú nohy, to muži tiež ocenia,“ dodáva odborníčka.

Podpätky pre lepší sex?

Aj laikovi napadne, že keď ženy v topánkach na podpätku vyzerajú viac sexy, vzbudzujú v mužoch túžbu. A túžba je, ako inak, hnacím motorom sexu. Logicky tak vzniká otázka: Milujeme sa vďaka podpätkom viac? Milujeme sa inak? Podpätky a sex je vďačná téma pre najrôznejších bádateľov a výskumníci v médiách prezentujú jednoznačné tvrdenia: podpätky podporujú sex. Zistila to napríklad talianska urologička Maria Cerruto z univerzity vo Verone. Na šesťdesiatich ženách skúmala vplyv podpätkov na svaly celého tela, jej štúdiu uverejnil dokonca odborný časopis European Urology.

Lekárka tvrdí, že podpätky stimulujú svaly podbruška a panvového dna, ktoré sú absolútne kľúčové pri pohlavnom styku. Pre ženy sú podľa nej ideálne topánky, ktoré zvierajú so zemou uhol pätnásť stupňov, čo zodpovedá približne šesť- až osemcentimetrovým podpätkom. Pri chôdzi na nich musia zapájať svaly podbruška a panvového dna, ktoré sú aktívne pri sexe a majú tiež vplyv na maternicu, močový mechúr a črevný trakt. Súvislosť podpätkov s lepším sexuálnym životom potvrdzuje aj sociologička životného štýlu Jana Duffková z Univerzity Karlovej: „Vysoké podpätky sú sexy, pretože umocňujú dojem z nôh ako vysoko erotogénnej zóny a často sú dokonca akýmsi druhom fetišu.

Aj samotné chodidlo je považované za erotickú a zmyselnú časť tela, medzi jeho obdivovateľov patrili aj Casanova, Baudelaire alebo Goethe. A napríklad Sigmund Freud považoval ženský strevič za symbol vagíny.“ To sexuologička Laura Janáčková je v hodnotení vzťahu topánok a sexu opatrnejšia. „Panuje okolo toho veľa mýtov a povier a nepoznám žiadny seriózny výskum, ktorý by preukázal pozitívny vplyv podpätkov na sexuálny život žien. Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že z pohľadu niektorých mužov ihly skutočne zvyšujú sex-appeal a ženy sú pre mužov žiadúcejšie.“

Vzpruha sebavedomia?

Späť ku kamarátke kaderníčke, ktorá sa ponáhľa do práce na ihlách. Okrem toho, že jej podpätky pridávajú pár centimetrov, zoštíhľujú telo a nútia ju chodiť vzpriamene, údajne majú ešte ďalšie výrazné pozitívum - zvyšujú sebavedomie. „Hneď ako sa cítim vyššia, štíhlejšia a mám vyrovnané chrbát, mám zrazu oveľa lepší pocit sama zo seba,“ hovorí. Kus pravdy na tom zrejme bude, veď sebavedomie naozaj posilňujú predovšetkým situácie, keď sa človek cíti dobre a dokáže pochváliť sám seba a toto je určite jedna z nich. Vydávať sa však kupovať sebavedomie do obuvi je nezmysel.

„Poznám zo svojej praxe niekoľko žien, ktoré sebavedomie zakladajú na nákupe oblečenia alebo obuvi. Krátkodobo to fungovať môže, ale dlhodobo s ním podpätky nemajú čo robiť a v pozadí podobných nákupov stojí obvykle nejaký závažnejší problém,“ tvrdí psychologička Ľudmila Stehlíková. Kamarátka kaderníčka by bez ihiel nevyliezla na ulicu, aj keď v nich vnútorne vlastne trpí. Prečo nepovolí a neoddýchne si? V iných topánkach si jednoducho nepripadá sexy. A to je pre ňu priorita. „Chápem to, za sebavedomie a krásu sa platí a musí sa niečo obetovať,“ hovorí česká módna návrhárka Jiřina Tauchmanová. Sama nosí podpätky štvorcentimetrové až osemdesiatmetrové.

A čo je pre ňu vysoký podpätok? To sú topánky, ktoré majú minimálne sedem centimetrov alebo sú vyššie. Že sú ženy vysokými podpätkami doslova posadnuté, zistili už pred ôsmimi rokmi vedci z oxfordskej kliniky svätého Barnabáša. Vysoké topánky podľa nich nosí s obľubou len tretina opýtaných. Každá desiata žena je však ochotná znášať aj bolesť v nepohodlných topánkach, ak sa jej budú páčiť a ak si v nich bude pripadať príťažlivá.

S ohľadom na výsledky výskumu vedci vtedy odhadovali, že tri štvrtiny žien budú mať vo svojich šesťdesiatich rokoch vážne zdravotné problémy s dolnými končatinami. Lenže ženy vysoké topánky zbožňujú, a tak si francúzsky návrhár Christian Louboutin pokojne môže dovoliť navrhovať topánky s dvadsaťcentimetrovou ihlou. „Počul som, že z nich bolia nohy, ale ženy ich chcú,“ zdôvodňuje svoje počínanie.

Zvíťazí pohodlnosť!

Životom na vysokej nohe sú niektoré ženy doslova posadnuté. A nie je to len rozmar celebrít alebo bohatších dám, ktoré už v obchodoch nevedia čo by. Aj rad „normálnych“ žien potrebuje k svojmu šťastiu aspoň jeden pár ihiel na sezónu, a tak neváhajú zaloviť aj v podstatne drahších obchodoch, než ktoré si inak môžu dovoliť. Ale paušalizovať nemôžeme. Nestretávate predsa na ulici len ženy s extrémnou výškou podpätkov. Vidieť sú aj oveľa „striedmejšie“, ktoré dávajú prednosť pohodlnejším výškam alebo rovno plochým teniskám.

Ako je to možné? Copak tieto okoloidúce nechcú byť sexy? „Obľuba vysokých podpätkov súvisí s vekom a stavom. Topánky na podpätku nosia častejšie ženy slobodné, či už vedome alebo podvedome skúšajú byť pre druhé pohlavie príťažlivejšie. Naproti tomu u zadaných žien častejšie zvíťazí pohodlnosť,“ konštatuje Ľudmila Stehlíková. Podľa sociologičky Jany Duffkovej sa nosenie topánok s vysokými podpätkami odvíja od premeny životných hodnôt.

„Mladá bezdetná žena máva v popredí svojho záujmu seba, vrátane svojho imidžu. Postupom veku nemusí táto hodnota klesať, ale do popredia sa často dostávajú hodnoty spojené s praktickými potrebami a nutnosťami: Je treba nakúpiť a ťahať dve plné tašky s nákupom je na vysokých podpätkoch nemožné. Okrem toho postupne starnú aj nohy a chôdza na podpätkoch môže znamenať pre ženu väčšiu záťaž, než je ochotná zniesť. V dileme medzi krásou a pohodlím už nie je ochotná preferovať krásu za každú cenu,“ hovorí odborníčka. Ale kto na podpätky rozhodne nedá dopustiť, je Hollywood a jeho hviezdy. Zrejme najväčšiu mániu okolo nakupovania topánok a nosenia ihiel rozpútali na konci 90. rokov tvorcovia seriálu Sex v meste. Hlavná hrdinka párkrát vykričala do sveta, že bez ihlových lodičiek od španielskeho návrhára Manola Blahnika nevyjde ani so psom, a razom sa na ne začali stáť fronty, hoci tie najlacnejšie kúsky stoja zhruba 1000 dolárov.

Postava Carrie Bradshaw z tohto seriálu vôbec dala svetu nový trend, ktorý ide s vysokými podpätkami ruka v ruke a dokonca už dorazil aj k nám: posadnutosť topánkami. Modelky, herečky, speváčky už nezaujímajú šaty, ale poličky s obuvou, pred ktorými sa nechávajú fotiť do najrôznejších časopisov. Úspech sa potom posudzuje podľa toho, koľko párov topánok vlastnia. „Napodobňovanie celebrít má nepochybne veľký vplyv na vytváranie vonkajšieho vzhľadu ostatných ľudí a platí to aj o móde vysokých podpätkov,“ mieni Jana Duffková.

Mnoho žien to síce neprizná, ale móda je pre nich stále rozhodujúcim diktátom. Aspoň sa k tomu priznali vedcom z už spomínanej oxfordskej kliniky svätého Barnabáša. Väčšina z nich uviedla, že o tom, čo si obujú na nohy, rozhodujú módne vplyvy. A tak si obujú prakticky čokoľvek a akejkoľvek výšky, aj keď im podpätky spôsobujú trápenie a zdravotné problémy.

Zdravie je dôležité, ale...

Ženy, ktoré som pri písaní tohto článku oslovila, sa zhodli: podpätky sú ako droga. Stačí raz obuť... a ejhle, zrazu už ich z nohy nikdy nevyzujete. Obľuba výšok čiastočne súvisí aj so súčasným životom vo vizuálnom svete, v ktorom vás ľudia súdia podľa toho, ako vyzeráte. Podpätky výrazne podčiarkujú osobnosť ženy, navyše o svojej majiteľke aj všeličo prezrádzajú: štýl, vkus, mieru výstrednosti, starostlivosť, ale napríklad aj finančné možnosti. Obuvnícka vášeň je u niektorých žien dokonca taká, že bez problémov upozadí iný súčasný trend - zdravie.

Utrácajú za luxusnú kozmetiku, kvalitné prípravky na vlasy, biopotraviny... Topánky na ihlách s týmto trendom absolútne nejdú dohromady, napriek tomu je ich v botníkoch stále viac a trpieť kvôli nim neprestanú ženy zrejme nikdy. Ale hovorte niektorej čokoľvek o škodlivosti topánok na podpätku, v obhajovaní svojich zvykov alebo záľub sme my ľudia majstri. „Nefajčím. Nepijem. Tak prečo by som nemohla nosiť topánky na podpätku. To ma nezabije.“ Aj takto znejú argumenty pre ihly. „V rôznych obdobiach života ženy súvisí nosenie podpätkov napríklad aj s používaním luxusných prostriedkov v starostlivosti o pleť.

Prečo by žena mala kupovať luxusné krémy, šampóny a vydávať značné peniaze, keď chýba povestná čerešnička na torte - topánky na vysokom podpätku?“ pýta sa sociologička Jana Duffková. Pre niektoré ženy sú podpätky zmyslom života. Nevzdajú sa ich, keby odborníci bohviek ako hrozili. A mali by sa ich vôbec vzdať? Možno by stačilo riadiť sa heslom: Nič sa nemá preháňať. Podpätky, centimetre ani iné životné radosti.

HISTÓRIA TOPÁNOK NA PODPÄTKU

V dávnej minulosti malo obúvanie iba praktický význam, vzniklo snahou ochrániť nohy pred rôznymi terénnymi nerovnosťami alebo pred chladom. Najprimitívnejšou formou takej ochrany bolo obalovanie nohy trávou alebo listami. V 5. storočí pr. n. l. začali Gréci používať vysokú koženú obuv a v dobe rímskej ríše vznikla prvá špeciálna vojenská obuv so silnou podrážkou. Na vysokej nohe si žili 200 rokov pr. n. l. starorímski herci - sandále na vysokých podstavcoch im dodávali vážnosť v antických tragédiách.

Na konci 16. storočia sa v Benátkach dostala do módy obuv na vysokých podstavcoch a s otvorenou pätou, tzv. španielske chopine. Tento typ obuvi mal svoj pôvod práve v antickom Grécku, kde ho používali herci, a nazýval sa kothurn. Literárne pramene uvádzajú, že výška podstavca dosahovala až 77 centimetrov, takže ženy museli byť pri chôdzi podopierané. Základ podrážky sa zhotovoval z dreva alebo korku a potahoval sa kožou alebo zamatom. Niektoré pramene hovoria o tom, že vysoké podpätky tak, ako ich poznáme dnes, presadila do módy Katarína Medicejská pred svadbou s Henrichom Orleánskym.

Iné uvádzajú, že módu v Európe výrazne ovplyvnil nástup Ľudovíta XIV. na francúzsky trón. Rozmařilý život vo znamení majestátnosti a pompéznosti vraj nútil dvoranov predbiehať sa v módnych výstrelkoch. Výrazným znakom, ktorý mal odlíšiť vznešenú šľachtu od mešťanov a prostého obyvateľstva, bol červený podpätok, ktorý do módy uviedol práve Ľudovít XIV. Ako symbol vyšších vrstiev bol v obľube až do francúzskej revolúcie. Obuv s podpätkami obvykle vysokými 63-115 milimetrov nosili muži aj ženy. Dámske strevičky v súčasnej podobe boli dovedené k dokonalosti v roku 1952, keď sa objavili lodičky.

Módny návrhár Salvatore Ferragamo potom už len urobil povestnú bodku, keď roku 1955 vztýčil dámske topánky na ihly a nechal ich nosiť herečku Marilyn Monroe. Dnes sú v móde topánky z dielne Manola Blahnika, Jimmyho Choo a značiek Gucci, Prada alebo YSL.

Vysoké podpätky sú naozaj sexy, pretože umocňujú celkový dojem z nôh ako vysoko erotogénnej zóny a často sú dokonca akýmsi druhom

Zdroj: Obuvnícke múzeum (www.muzeum.zlin.cz) a diplomová práca Tamary Blažkovej - Autorská tvorba z usne na pozadí histórie obúvania a galantérnych výrobkov (www.is.muni.cz)

Zdroj: www.maminka.cz
Image by Robson Wojcik from Pixabay