Topánky na vysokých podpätkoch sú skvelý módny doplnok pre ženy (a dokonca aj pre niektorých mužov), ale akú za ne zaplatíte cenu? A nehovoríme len o cene, ktorú zaplatíte pri pokladni.

Nesprávne nosenie topánok na vysokých podpätkoch vám môže spôsobiť veľa fyzickej bolesti a dokonca môže v dlhšom horizonte predstavovať vážne riziko pre vaše celkové zdravie. Nebojte sa, nemusíte vyhodiť všetky vaše topanky na podätkoch, aby ste zostali zdravé. Stačí len naučiť sa v nich správne chodiť vyberať si ich tak, aby ste na konci dňa netrpeli.

Ako určiť svoju správnu výšku podpätkov? Ako sa naučiť nosiť vysoké podpätky?

Budete potrebovať:

  • Vysoké podpätky
  • Ponožky alebo pančuchy
  • Vložky alebo gélové vložky.

Ako na to?

  1. Naučte sa všetko o tom, ako môžete nosiť vysoké podpätky bezpečne. Na internete môžete nájsť veľa informácií publikovaných ortopédmi, lekármi zaoberajúcimi sa oblasťou chodidiel, nôh a chrbticou. Stojí to za to urobiť si ich malý prieskum, aby ste pochopili anatómiu chodidla a prečo zlé vysoké podpätky môžu ublížiť.
  2. Zmerajte veľkosť vašich nôh. Áno, určite si myslíte, že veľkosť vašeho chodidla poznáte, ale možno sa mýlite. Dokonca aj topánky na vysokých podpätkoch, ktoré sú len o polčísla veľké alebo malé, môžu spôsobiť veľké škody, zatiaľ čo rovnaký štýl v správnej veľkosti by nespôsobil vôbec žiadne bolesti. Nechajte si vaše nohy profesionálne zmerať alebo to urobiť doma a potom sa uistite, že všetky topánky na vysokých podpätkoch, ktoré si odteraz kúpite, budú mať správnu veľkosť.
  3. Noste len vysoké podpätky primeranej výšky. Správna výška sa pre každého líši a to v závislosti na štýle topánky, tvare vášeho chodidla a vašej vlastnej výške. Kľúčom k úspechu je, že nebudete nosiť vysoké podpätky, ktoré sú vyššie, ako je pohodlné. Dobrým spôsobom, ako to zistiť, je obuť si topánky s vysokými podpätkami, postaviť sa rovno - vystrieť sa a potom sa zdvihnúť čo najvyššie na špičky. Ak nedokážete zdvihnúť spodok opätku aspoň jeden a pol centimetra od podlahy, potom sú Vám tieto podpätky príliš vysoké a nemali by ste si ich vybrať.
  4. Venujte pozornosť šírke podpätku pri výbere topánok. Každý, kto nosil ihličkové podpätky a potom pohodlné lodičky vie, že je to veľký rozdiel. Vyberte si podpätky, ktoré sú dostatočne široké, aby vás podporili.
  5. Striedajte topánky pravidelne. Toto je mimochodom dobrá správa pre ženy, ktoré milujú nakupovanie topánok! Budete mať lepší zážitok z ich nosenia, keď budete striedať rôzne topánky s vysokými podpätkami počas týždňa. Nenoste rovnaké topánky na podpätku každý deň.
  6. Vždy noste ponožky alebo pančuchy do topánok s vysokými podpätkami. Tým sa výrazne zníži bolesť, ktorú pociťujeme pri ich nosení podpätkov.
  7. Pridajte vložky alebo gelové vložky do všetkých vašich topánok na podpätkoch. Tým sa ešte viac zniži bolesť pri celodennej chôdzi v podpätkoch. Pohrajte sa s rôznymi vložkami, aby ste našli tie, ktoré sú pre vás najpohodlnejšie.
  8. Držte hlavu hore. Inými slovami, stojte vzpriamene pri chôdzi na vysokých podpätkoch. Tým okamžite znížite riziko bolesti.
  9. Vžite sa do vašeho tela. Vaše telo Vám dá vedieť, keď podpätky začnú poškodzovať Vaše nohy. Neignorujte tieto varovania. Vyzujte si topánky, dajte nohám odpočinúť. Ak s týmto párom topánok mávate problémy častejšie, zvážte, či ich nepošlete do dôchodku niekde v zadnej časti topánkovej skrine. Komfort by mal byť na prvom mieste.